Menu

Ekstrakt z aceroli - doskonały na jesień

​Teraz, w okresie jesiennym, czyli sezonie na przeziębienia wielu z nas poszukuje alternatywnych i naturalnych źródeł witamin. Są one niezbędne by wzmocnić odporność i dają nam większą szansę przetrwać ten okres deszczów i mrozów bez choroby. Jednym z polecanych środków jest acerola.

Acerola to owoc, którym wyglądem i smakiem przypomina wiśnię. Ich smak jest egzotyczny, lekko cierpki, najlepiej smakują gdy są dojrzałe. Owoce te rosną na krzewach. Hodowane są w Ameryce Środkowej i Południowej, głównie przez Barbados, Brazylię i Jamajkę. 

Ekstrakt z aceroli wyróżnia się niesamowitą zawartością witaminy C. Witamina ta chroni nasz organizm i wzmacnia odporność. Co więcej, wpływa na nasze komórki, które dzięki aceroli tak szybko się nie starzeją. Szczególnie polecana dla wszystkich tych, którzy przyspieszyć syntezę kolagenu i i wchłanianie żelaza. Nasza skóra dzięki ekstraktowi z aceroli stanie się bardziej jędrna, elastyczna i promienna. 

Produkt ten należy spożywać w ilości od dwóch do trzech łyżeczek dziennie. Należy pamiętać, że regularność jest tutaj czynnikiem kluczowym. Acerolę można dodać do śniadania lub lunchu. Przykładowo, dobrym pomysłem jest wymieszać ten proszek z jogurtem naturalnym, orzechami i owocami. Jeśli chodzi o lunch, to proponuję dodać produkt do koktajlu lub soku. 

Trzeba pamiętać, że ekstrakt ten, choć posiada bardzo dużo witaminy C i jest niesamowicie wartościowy, to nie jest on gwarantem naszego zdrowia, bo o dobranie stroju do pogody musimy dbać na co dzień sami.

 

Pasjonatka zdrowej żywności, dietetyk. Redaktor w NOSON.PL